SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Arlövs Boll o Idrottsförening
Fotboll

När man försöker skriva ner en förenings historia är det lätt att någon/något ramlar bort, men det är vår för hoppning att vi skall ha lyckats återspegla det viktigaste i Arlövs Boll- & Idrottsförenings drygt 100 åriga historia.

 

1909-1919

Hela storyn om Arlövs fotbollen började egentligen redan 1904. Då var det några läroverksgrabbar med en H. Juhlin i spetsen som ”salade” till en miniatyr fotboll. På den sparkades efter bästa förmåga och intresset ökade snabbt. Sent på hösten samma år var man redo att bida förening. Med på den tiden fanns en grabb som under många år lät tala om sig i ABI sammanhang nämligen Axel Persson även kallad ”Vide Per”. Den nya föreningen fick namnet Arlövs Boll- & Idrottsklubb. Något tävlingsutbyte existerade inte under det första året. 1905 fixade grabbarna själv en plan på ”Spillepängen”. Wagonfabriken skänkte målstänger och första tävlingsmatchen kunde spelas. Motståndare var ett Limhamnslag vid namn ”Swithiod” vilka vann med 4-1. När man mötte samma lag i en revanschmatch blev det ett snöpligt slut. Matchen fick brytas på grund av att man sparkade sönder två bollar och inga fler fanns att tillgå.


Arlövs Boll- & Idrottsklubb försvann och delades upp i två föreningar, ”Viktoria”, vilken dock snabbt försvann samt ”Bollklubben Svea” vilken bildades den 14 oktober 1909, som är den dag då vår förenings historia startar.


Under några år fungerade föreningen bra, men så kom bakslagen. Vi förlorade vår plan, ekonomin blev dålig och det gick raskt utför. Men några eldsjälar fanns kvar och dom gav inte upp. Året var nu 1913 och ”Bollklubben Svea” byte namn till Arlövs Boll- & Idrottsförening”.


Detta blev en injektion. Medlemskap i Svenska Fotbollsförbundet, deltagande i Malmöserien där laget belade andraplatsen, en provisorisk plan på ”Heden” som av gästerna kallades ”Berg & Dalbanan. Säkerligen en riktig bedömning, inga hemmamatcher förlorades, ABI:arna visste var tuvorna fanns.


En sak som är förknippat med namnbytet men som oss veterligen aldrig har berörts är det faktum att klubb-dräkten är blå-vit medan vår fana och klubbmärke är grönt och svart. Förklaringen är enkel; BK Sveas klubbdress var grön-svart randiga tröjor och svarta byxor. När namnbytet skedde bytte vi till blåa tröjor och vita byxor, men behöll det gamla klubbmärket i grönt och svart. Den ovannämnda planen på ”Heden” låg ungefär där den säkert mer kända ”Pilevallen” senare kom att ligga och där det i dag är byggt villor. Tack vare tillmötesgående av Socker-bolagets patron Wesner kunde man för en billig peng arrangera och iordningställa en ny fotbollsplan på Heden år 1917. Denna idrottsplats användes flitigt alla dagar i veckan till såväl fotboll som allmän idrott.


Statistikuppgifter från 1909 -1917 saknas i vårt arkiv.


1920-1929

Det var fotbollen som stod mest i rampljuset när vi gick in i 20-talet. Mycket beroende på att våra juniorer tre år i rad, 1921-1923, gick till final i distriktsmästerskapet. Samtliga finaler spelades mot Helsingborgs IF. De två första åren var det Arlövs BI som stod som skånemästare genom segerresultaten 2-1 och 4-1.

Tredje året, 1923, drog Helsingborg det längsta strået genom att vinna med 1-0. Med detta i bakhuvudet var det kanske inte så konstigt att dessa juniorer användes flitigt i vårt A-lag i början av 20-talet.


En som deltog i dessa finaler och som senare gjorde sig känd i större sammanhang var Carl ”Calle” Wijk, en infödd Arlövs grabb. I mitten på 20-talet tog Calle steget från ABI till IFK Malmö, dåtidens allsvenska lag. Calle lyckades över förväntan och fick äran att representera Sverige i en landskamp mot Tyskland i Nürnberg 1926. Efter landskampen, vilken slutade 3-3, fick Calle anbud från Frankfurt Sportförening, ett anbud som gjorde att Calle Wijk inte återvände till Sverige och hemorten förrän några år in på 30-talet.

Arlövs Boll- & Idrottsförenings första landslagsman och kanske var han också Sveriges första proffspelare.

Hur som helst så återkommer Calle längre fram i vår historia.


Arlövs BI:s styresle

År Ordf. V.ordf. Sekr. V.sekr. Kassör Suppl. Suppl.
1921 Axel Persson Alfr. Andersson Einar Nilsson Karl Svärd Harald Sjöh I. Andersson Rudolf Persson
1922 Axel Persson Alfr. Andersson Einar Nilsson Karl Svärd Eric Elmgren R. Persson Thure Sjögren
1923 Alfr. Andersson Alb. Persson Einar Nilsson Axel Persson Eric Elmgren Harald Sjöh Nils Engholm
1924 Alfr. Andersson Axel Persson Einar Nilsson Eric Elmgren Alb. Persson Harald Sjöh Sigrid Falz
1925 Alfr. Andersson Axel Persson Einar Nilsson Eric Elmgren Alb. Persson Harald Sjöh Sigfrid Falz
1926 Alfr. Andersson Axel Persson Einar Nilsson Eric Elmgren Alb. Persson Harald Sjöh Sigfrid Falz
1927 Axel Elmgren Axel Persson Einar Nilsson Eric Elmgren Alb. Persson Harald Sjöh Sigfrid Falz
1928 Axel Elmgren Axel Persson Einar Nilsson Eric Elmgren Sigfrid Falz Harald Sjöh H. Stjärnqvist
1929 Axel Elmgren Harald Sjöh H.Stjärnqvist Hans Feidh Sigfrid Falz Axel Persson Gösta Elmgren

1930-1939

När ABI tog steget in i 30-talet var förutsättningarna inte de allra bästa. Det hade sen några år varit oro i leden och en del av Arlövs grabbarna spelade i Malmö Boll- & Idrottsförening (MBI). Det diskuterades t.o.m. om en sammanslagning mellan föreningarna. Lyckligtvis stannade vid detta. Under de kommande åren var det mest fotbollen som lät tala om sig.


Den allmänna idrotten tynade bort, främst på grund av att löparbanorna inte kunde användas och pengar för att iordningställa dessa fanns inte. Även bordtennisen och gymnastiken försvann från ABI: s verksamhet. Det var alltså inte under ljusa betingelser föreningen firade sitt 25-års jubileum 1934.


Efter detta jubileum drog de s.k. veteranerna sig tillbaka och lämnade plats för nya krafter. En av dessa var Elvin Persson, som från 1935 och framåt satt ordförande i sammanlagt 13 år. Den nya styrelsen lyckades ena ungdomarna och hela intresset riktades på fotbollen. Man följde med i moderniteterna och engagerade sin första tränare, vilket blev den från Tyskland återvändande Calle Wijk. Nu fick ABI spelarna göra bekantskap med fotbollsträning efter moderna metoder. Under dessa år fick fotbollen sällskap, det startades nämligen en sektion i badminton, vilken vid denna tidpunkt var en tämligen ny sport.


1937 syntes en länge önskad dröm gå i uppfyllelse. Svenska Sockerfabriks AB gav nämligen ABI dispositionsrätten till en äldre villa som låg på Vintergatan, alldeles utanför idrottsplatsen. Men byggnadsnämnden vägrade ge tillstånd till nödvändiga ändringsarbeten varför det hela bara blev en dröm.


Året efter 1938 engagerades Assar Mossberg som föreningens tränare. Assar som tidigare spelat i ABI tröjan men sedan värvats av allsvenska Malmö FF, hade under många år tillhört eliten i svensk fotboll. Det gick allt bättre för fotbollen och 1939 hade ABI åter ett mycket bra juniorlag som avancerade till semifinal i junior-DM.


Tyvärr fick inte ABI utan hela Sverige annat att tänka på än idrott. En viss Adolf Hitler beslöt att söndagen den 1: e september anfalla Polen. Andra världskriget var ett faktum, allt blev annorlunda. Inkallelser kom på löpande band. Den spelare som tränat på tisdagen var kanske 20 mil från hemorten på torsdagen. Chansen till permis för söndagsmatch var mindre än minimal.


Arlövs BI:s styreslse

År Ordf. V.ordf. Sekr. V.sekr. Kassör Suppleant Supplenat
1930 Einar Nilsson Harald Sjöh H. Stjärnqvist Hans Fridh Sigfrid Falz Axel Persson Gösta Elmgren
1931 Einar Nilsson Hans Fridh Harald Sjöh M. Brynolf Sigfrid Falz Axel Persson Gösta Elmgren
1932 Einar Nilsson Stig Almer Harald Sjöh M. Brynolf Sigfrid Falz Axel Persson Gösta Elmgren
1933 Hugo Karström Stig Almer Harald Sjöh H. Pettersson Sigfrid Falz Axel Persson Bror Rydh
1934 Hugo Karström Stig Almer H. Pettersson F. Pettersson Sigfrid Falz Elvin Persson E. Magnusson
1935 Elvin Persson Josef Nilsson Olge Persson F. Pettersson Stig Almer Hugo Karström Nils Berggren
1936 Elvin Persson Josef Nilsson R. Nilsson Olge Persson Stig Almer Hugo Karström N. Turesson
1937 Elvin Persson Erik Lack R. Nilsson N. Turesson Stig Almer Gottfrid Berg Göte Nilsson
1938 Elvin Persson Erik Fridh N. Turesson Göte Nilsson Stig Almer Henning Fridh Tage Persson
1939 Elvin Persson Göte Nilsson Erik Fridh N. Turesson Stig Almer Henning Fridh Elvir Lindström

1940-1949

Trots problemet med spelarmaterialet blev ABI seriesegrare i 1940-41 års serie (man spelade höst-vår). 1944 blev dramatiskt och riksbekant för ABI och svensk fotboll. ABI: s A-lag hade gjort en fin säsong men hade ingen tanke på serieseger.Vi låg målmässigt alldeles för långt efter. Men sista speldagen hände något fantastiskt. I en tidig förmiddagsmatch behövde Svedala IF spela oavgjort mot Lunds BK för att vinna serien. Det blev oavgjort. Svedala blomsterhyllades som seriesegrare. Någon timme senare blåste domaren tillmatch mellan BK Flagg och Ystads IF på Sorgenfri IP i Malmö. Här vann Flagg med 9-0 och gick förbi Svedala på bättre målkvot.


Flagg blomsterhyllades som nya seriesegrare och troligen hade man glömt bort att ABI mot Lunds GIF startade en timme senare än övriga matcher. Lunds GIF som redan var klara för nedflyttning hade valt att satsa på ett mycket ungdomligt lag vilket gjorde att de mer rutinerade ABI grabbarna fullständigt körde över Lunds GIF: s juniorer och vann med häpnadsväckande 15-0. Plötsligt var mot alla odds ABI och ingen annan seriesegrare. Naturligtvis gick inte detta spårlöst förbi. Plötsligt blev Lund, Svedala och Arlöv kända platser i hela vårt land. Sportpress från norr till söder konstaterade att detta var ”humbug och skoj”. Skånes FF fick träda in och göra en utredning. Vi var aldrig oroliga, vi hade rent mjöl i påsen. Utredningen gav oss rätt. Devisen ”I fotboll kan allt hända” blev verklighet. Vår glädje över seriesegern blev kortvarig. Kvalmatcherna mot Högaborgs BK förlorades. Efter detta skapades ett prejudikat i svensk fotboll, att alla matcher i sista omgången skall spelas samtidigt.


1945 Calle Wijk ersatte Assar som tränare. Andra världskriget var över och ABI statade en sångkör. Inte så vanligt i en idrottsförening. Kören blev ett mycket populärt inslag i Arlövs kulturliv.


1946 skiftades det på ordförande posten Elvin Persson lämnade över till Henning Fridh. Som en följd av detta bildades året efter en ungdomssektion och 1948 fick denna en sammansättning som bestod i många år nämligen Sven Frej, Stig Brodd, Nils Johansson och Tonny Martinsson, senare tillkom Stig Larsson, Karl-Erik Flodin och Lennart Johansson.


1947 skrev föreningen kontrakt med motorklubben ”Tändstiftet” från Malmö. Tändstiftet anordnade speedwaytävlingar och förband sig att hålla banorna iordning. ABI skulle ställa upp med funktionärer mot procent av intäkterna. Det blev mycket klirr i kassan under en del år framöver. Det fann tävlingar med publiksiffror upp emot 8 000 personer.


För att återgå till fotbollen så stod A-laget som seriesegrare, detta händelserika år 1947, vilket innebar uppflyttning till Sydsvenskan, motsvara div 2, och föreningen kunde se framtiden an med tillförsikt.


1949 blev det åter skifte på ordförandeposten. Elvin återtog klubban och Henning blev v.ordf. I sak förändrades ingenting då båda hade samma uppfattning om föreningens verksamhet och båda var med att föra ABI in i 50-talet.


Arlövs BI:s styrelse

År Ordf. V.ordf. Sekr. V.sekr. Kassör Suppleant Supplenat
1940 Elvin Persson Göte Nilsson Erik Fridh N. Turesson  Stig Almer Henning Fridh Jörn Kotte
1941 Elvin Persson Göte Nilsson Erik Fridh Stig Almer N.Cronvall Wiggo Brodd Jörn Kotte
1942 Elvin Persson Henning Fridh Erik Fridh Wiggo Brodd N.Cronvall Jörn Kotte Alf Nilsson
1943 Elvin Persson Henning Fridh B. Granqvist Wiggo Brodd N.Cronvall Jörn Kotte Alf Nilsson
1944 Elvin Persson Henning Fridh B. Granqvist Wiggo Brodd N.Cronvall Jörn Kotte Alf Nilsson
1945 Elvin Persson Henning Fridh B. Granqvist Wiggo Brodd Alf Nilsson Jörn Kotte G.Nilsson
1946 Henning Fridh Elvin Persson F. Pettersson E. Lindström Alf Nilsson I.Olsbring Sven Fridh
1947 Henning Fridh Elvin Persson F. Pettersson E. Lindström Alf Nilsson I.Olsbring Sven Fridh
1948 Henning Fridh Elvin Persson F. Pettersson E. Lindström Alf Nilsson Ove Bjermo Leif Persson
1949 Elvin Persson Henning Fridh F. Pettersson Alf Nilsson Erik Fridh Ove Bjermo Leif Persson

1950-1959

Liksom en del andra skånska fotbollsföreningar blev vi under 40-talet sista år föremål för de tyska sport-föreningarnas intresse. För ABI: s del utmynnade det i ett utbyte med Sportföreningen FC Viernheim. Överenskommelsen innebar att ABI under de två sista veckorna i juni 1950 skulle spela fyra matcher på olika orter i Tyskland. Under vår ordförande Sven Fridh och tränare Calle Wijk ledning gav sig en trupp på 19 personer iväg till Viernheim, där vi inkvarterades hos föreningens medlemmar.


Många av de unga killarna i truppen hade väl egentligen aldrig varit längre utomlands än till Danmark, kriget hade lagt hinder i vägen. Vår resa genom Tyskland blev därför något chockerande. Förstörelsen var ännu 5 år efter krigsslutet enorm. Därför var det glädjande att den lilla staden Viernheim, som skulle vara vårt hem i 14 dagar var nästan helt oskadd. Matcherna slutade med 3 segrar och en förlust.


FC Viernheim återgälde vårt besök 1951 och 1952 var ABI tillbaka i Vernheim. Detta årliga utbytte upphörde 1958 men under många år där efter fanns personliga kontakter.


Intresset för speedway började avta och 1952 blev det åter problem att få ekonomin att gå runt. Intresset kring fotbollen var stort men det ville sig inte riktigt. Flera duktiga tränare anställdes Carl Ahlberg, Börje Tapper, Hans Malmström och Bror Sjöholm var namn som stod högt på listan över etablerade tränare. Av de ovan nämnda var det bara Börje Tapper som lyckades ta laget upp i trean. Hösten 1953 var ABI åter en serie upp. Men glädjen blev kortvarig. När serien var slutspelad våren 1954 var nerflyttningen sedan länge ett faktum. Men de lag som vi detta tillfälle spelade i div 3 södra är utan tvivel bland det svettigaste ABI haft att möta under sina år i div 3 eller vad sägs om Halmia, Trelleborgs FF, Lunds BK, Öster, Falkenberg och Kristianstad. När vi skrev 1955 var det dags för Nisse Johansson som avslutat sin spelarkarriär i IFK Malmö och Lunds BK att återvända till moderklubben denna gång som tränare. Vid årsmötet 1956 fick sittande styrelse avgå och till ny sådan valdes den ungdomssektion som med Sven Frej som ordförande skött sig med den äran. Sven Frej skulle för övrigt sitt kvar som ordförande i 17 år varav 11 i en följd Året blev fram-gångsrikt såväl sportsligt som ekonomiskt. 1957 avancerade A-laget åter till trean. Nisse Johansson hade lyckats och tackade för sig, Bror Sjöholm tog över. 1958 var det dags för serieomläggning och deltagande lag spelade 3 matcher emot varandra. ABI belade en 4: e plats. Jubileumsåret 1959 stod vår idrottsplats Pilevallen färdig, men vi fick respass ur div 3.


Arlövs BI:s styrelse

År Ordf. V.ordf. Sekr. V.sekr. Kassör Suppl. Suppl.
1950 Sven Fridh Alf Nilsson F.Pettersson Leif Persson Erik Fridh Ove Bjermo Sven Frej
1951 Sven Fridh Ove Bjermo F.Pettersson Leif Persson B.Holmberg Alf Nilsson/ Jörn Kotte Sven Frej
1952 Elvin Persson Ove Bjermo F.Pettersson Leif Persson B.Holmberg Eben Karlsson N. Johansson
1953 Ove Bjermo Elvin Persson F.Pettersson Leif Persson B.Holmberg Eben Karlsson Lennart Thulin
1954 Eben Karlsson Lennart Thulin F.Petttersson Leif Persson B.Holmberg Stig Brodd Bengt Larsson
1955 Eben Karlsson Lennart Thulin F.Pettersson Leif Persson V.Pettersson Stig Brodd Sven Frej
1956 Sven Frej Tonny Martinsson Stig Brodd K-E. Flodin Lennart Johansson Olle Persson Stig Nielsen
1957 Sven Frej Tonny Martinsson Stig Brodd K-E. Flodin Lennart Johansson Olle Persson Stig Nielsen
1958 Sven Frej Tonny Martinsson Stig Brodd K-E. Flodin Lennart Johansson Olle Persson/ Bert Jönsson Stig Nielsen
1959 Sven Frej Tonny Martinsson Stig Brodd K-E. Flodin Lennart Johansson Olle Persson Bert Jönsson

1960-1969

När vi gick in i 60-talet var det fortfarande Sven Frej som höll i rodret. Elvin Persson engagerades som tränare och 1960 var vi tillbaka i trean, men sejouren blev kortvarig. Året efter var vi tillbaka i fyran. Det verkade under 50- och 60-talet vara så att vi var för bra för div 4 men för dåliga för div 3. Därför flög vi likt en jojo mellan divisionerna.


Under våren 1961 mötte vi i en tidig vårmatch svenska mästarna IFK Norrköping på Pilevallen. På en ypperlig gräsmatta gjorde ABI redan i slutet på mars sin bästa match för året. ABI vann välförtjänt med 4-3. Så en sak kan ABI skryta med. Vi har aldrig förlorat mot IFK Norrköping.


Förutom att det sportsliga var lite dystert så var föreningens ekonomi inte den bästa. Men det fanns glädjeämnen även detta år. Idrottshallen vid Lillevångsskolan invigdes och genom hallens tillkomst togs handboll upp på programmet och redan 1964 togs den första seriesegern.


På grund av den något darriga ekonomin återuppväcktes en stödförening som tidigare tynat bort.”ABI: s vänner” blev under Harry Borglins ledning en succé. Bingoaftnar på Arlövs Teater tillförde inte bara ABI många sköna slantar utan betydde också ett välkommet avbrott i vardagsrutinerna för många Arlövsbor och då inte bara ABI:are.


Tyvärr tvingades man lägga ner verksamheten 1972, det fanns nämligen ingen lokal i Arlöv som var stor nog att ta emot det antal bingospelare som krävdes för att det skulle löna sig.


Från 1964 och fyra år framåt blev det spel i div 4. Vid en av de avslutande höstmatcherna 1962 passerades en milstolpe i ABI:s historia. Vid seriematch i Hardeberga, som ABI vann med 3-2, spelade Rune ”Småland” Johansson som första ABI:are sin 500:e A-lags match. Innan Rune placerade skorna på hyllan hade han totalt spelat 525 matcher i ABI:s A-lags tröja. Ännu idag står sig Runes notering.


1964 bildades på initiativ av Elvin Persson en veteranklubb som fick namnet ”SABIK”, Sällskapet ABI Kamrater. Klubbens syfte är att få äldre ABI:are att hålla kontakten med sin förening även efter sin aktiva bana. Klubben har idag ett 30-tal medlemmar som träffas några gånger årligen.


Äntligen efter fyra svåra år blev det serieseger i div 4 efter tuff kamp med speciellt Trelleborgs FF. Ingen vågade väl vid detta tillfälle tro eller ens tänka tanken att vi skulle bli kvar i div 3 från 1965 till 1985. När ABI startade sin första div 3 säsong på 5 år så fanns det i A-truppen två juniorer, vars namn det är värt att lägga på minnet, Berry Nielsen och Bo Nilsson fick chansen som båda väl förvaltade. En del nyförvärv fanns i laget vid detta tillfälle och väl värda att nämnas är Kent Andersson från IFK Malmö, Gert-Inge Svensson från Malmö FF, Hans Särlöv från Kirseberg och Nisse Fredriksson från IFK Ystad.


Men vår återkomst till div 3 1966 blev minst sagt besvärlig. Nisse Johansson som tränat ABI även året innan då vi vann fyran hade ett tufft jobb att hålla oss kvar i trean, men det lyckades i sista matchen och med ett måls marginal var vi kvar i trean.


Tre ABI profiler Leif Persson, Egon Pettersson och Åke Persson.


Vid årsmötet 1967 avgick Sven Frej och ersattes av Henning Fridh. Badmintonen som verkat under många år bröt sig ur och bildade eget. Handbollen som länge dragits med ledarbrist och trasslig ekonomi tvingades kasta in handduken. ABI som under årens lopp haft många verksamheter kunde nu koncentrera sig på att vara endast en fotbollsförening.


Seriespelet 1968 blev något bättre än tidigare år. Vi lyckades hålla oss på övre halvan och växte mer och mer in i div 3 kostymen. Efter säsongen anmälde Malmö FF sitt intresse för Kent Andersson och av förklarliga skäl kunde ABI inte bjuda emot, det var bara att önska Kent lycka till. 1969 var jubileumsår och vi klarade en 4.e plats i serien.


Lagom till jubileet utkom en av Elvin Persson redigerad jubileumsskrift ABI 1909-1969. Men det var inte bara jubileet som drog uppmärksamhet till sig detta år. På initiativ av de välkända tvillingsystrarna Inga Frej och Elsa Osberg bildades en Damklubb, vilken under många år framöver skulle bli ett uppskattat inslag i ABI föreningsliv. Trots allt blev det under året sista dagar ett bakslag för ABI. Bo Nilsson skrev på för IFK Norrköping och Gert-Inge Svensson skrev på för Landskrona BOIS. Vi kunde bara önska dom lycka till.


Arlövs BI:s styrelse

År Ordf. V.ordf. Sekr. V.sekr. Kassör Suppl. Suppl.
1960 Sven Frej Tonny Martinsson Stig Brodd Sture Karlsson Lennart Johansson Olle Persson Bert Jönsson
1961 Sven Frej Tonny Martinsson Bert Jönsson Sture Karlsson Lars Quist R. Johansson B. Bengtsson
1962 Sven Frej Tonny Martinsson Bert Jönsson Sture Karlsson Lars Quist R. Johansson L. Johansson
1963 Sven Frej Tonny Martinsson Bert Jönsson Sture karlsson Lars Quist R. Johansson L. Johansson
1964 Sven Frej Tonny Martinsson Bert Jönsson Sture Karlsson Lars Quist R. Johansson L. Johansson
1965 Sven Frej Leif Persson Bert Jönsson Sture Karlsson Bert Jönsson R. Johansson B. Månsson
1966 Sven Frej Leif Persson Olle Persson Bo Hallberg Bert Jönsson Stig Lindfors B. Månsson
1967 Henning Fridh Leif Persson Olle Persson Bo Hallberg Bert Jönsson Stig Lindfors Åke Persson
1968 Henning Fridh Leif Persson Olle Persson Bo Hallberg Bert Jönsson Stig Lindfors Åke Persson
1969 Henning Fridh Åke Persson  Olle Persson Bo Hallberg Bert Jönsson Göran Fridh Leif Persson

1970-1979

Förlusterna i slutet på 60-talet gjorde att vi gick in i 70-talet med onda aningar, men killarna gjorde en bra insats som slutade med en 9:e plats i 1970-års serie. Detta år bildades ”Målklubben” på initiativ av Sven Frej och Arne Osberg. Meningen var att medlemmarna skulle betala en krona för varje mål ABI:s A-lag gjorde.


1971 invigdes varuhuset OBS i Arlöv. Detta innebar en hel del för föreningens ekonomi, då vi fick en fast plats för lotteriförsäljning. Samtidigt började hända saker inom fotbollen, Kent Andersson återkom från Malmö FF. Detta tillsammans med en annan bra anfallsspelare Sten Stjernqvist gav nytt framtidshopp. Vi slutade på en 5:e plats, vår främsta sedan uppflyttningen 1966.


Vid årsmötet 1972 kom Sven Frej tillbaka och övertog klubban efter Olle Persson, som året innan avlöst Henning Fridh. Nisse Johansson var tillbaka som slavdrivare och tack vare att vi fått elljus på Pilevallen blev vinter-träningen förlagd utomhus. Vi hade under detta år Helsingborgs IF som motståndare. I serien blev det en 9:e plats. När säsongen 1973 inledes hade vi förlorat Sten Stjernqvist till Malmö FF, men fått Paul Henry Olsson tillbaka från Kenty i Linköping. Innan seriestarten avverkades ett träningsläger i Timisoara i Rumänien. Om det var det lyckade träningslägret som gjorde att ABI uppnådde sin främsta placering i föreningens historia eller det hade andra orsaker kan man tvista om. Klart är att ABI gav Helsingborgs IF en match om seriesegern. ABI förlorade på Olympia med 2-0, men lyckades inför en publik på 1 060 personer på Pilevallen spela oavgjort 1-1. Tvåor och silvermedaljörer efter Helsingborg i div 3, vilket motsvarar dagens div 2. Detta gjorde att förhoppningarna var stora inför 1974. Nisse Johansson avlöstes av Bo Nilsson, som efter sina utflykter till Norrköping och Landskona återvände till fadershuset som spelande tränare. Efter en något blek vår blev hösten fullt godkänd och vi belade en slutlig fjärde plats.


En viktig sak att notera från detta år är att föreningen fick sin första kvinnliga styrelseledamot, Inger Molin valdes till sekreterare. När seriespelet startade 1975 var Sten Stjernqvist tillbaka i laget, men som vanligt en blek vår och en stark höst gav en 5:e plats.För första gången arrangerade ABI en loppmarknad vilken slog så väl ut att den återkom flera år framöver. 1976 var ganska slätstruket och resultatet av årets säsong gav en 6:e plats.


1977 hände det betydligt mer, ABI fick genom fritidsnämnden tillgång till en källarlokal på Betlehemsgatan. För första gången i klubben historia hade man en klubblokal värd namnet. En annan händelse som måste noteras var att Sven Frej efter 17 år som ordförande överlämnade klubban till Burlövs brandchef Birger Olsson.


Sportsligt gick det knaggigt. Först i sista matchen borta mot Gunnarstorp, där ABI vann med 7-2 var kontraktet i hamn. När grabbarna åkte på träningsläger till Holland på våren 1978 hade sten Stjernqvist åter lämnat oss, denna gång till IFK Malmö. Detta år var för oss det 13.e sedan uppflyttningen 1966. Här skulle det för ABI:s del verkligen visa sig att 13 kan betyda otur. Serien började mot Ystads IF borta och redan efter 10 minuter skadades Bo Nilsson så svårt i sitt knä att den aktiva karriären tog slut. Sedan följde det slag islag, som mest fanns 7 av A-lags lirarna på skadelistan. Att under dessa förhållande klara nytt kontrakt var en strong prestation.


När föreningen 1979 firade sitt 70:e verksamhets såg en ny sektion dagen ljus. Styrelsen tog beslut att till 1980 starta damfotboll. A-laget slutade under jubileumsåret på en 7:e plats.


Arlövs BI:s styrelse

År Ordf. V.odf. Sekr. V.sekr. Kassör Suppl. Suppl.
1970 Henning Fridh Åke Persson Jan-Erik Nilsson Bo Hallberg Bert Jönsson Göran Fridh Olle Persson
1971 Olle Persson Åke Persson Jan-Erik Nilsson Bo Hallberg Arne Lindberg Sven Borglin Henning Fridh
1972 Sven Frej Åke Persson Gert-Inge Persson Bo Hallberg Arne Lindberg Hennig Fridh E. Zetterström
1973 Sven Frej Åke Persson Gert-Inge Persson Jan-Erik Nilsson Arne Lindberg Henning Fridh E. Zetterström
1974 Sven Frej Åke Persson Gert-Inge Persson Jan-Erik Nilsson Arne Lindberg Henning Fridh Bengt Olsson
1975 Sven Frej Åke Persson Inger Molin Gert-Inge Persson Arne Lindberg Henning Fridh Bengt Olsson
1976 Sven Frej Gert-Inge Persson Inger Molin B. Andersson Arne Lindberg Ralf Hansson Bengt Olsson
1977 Sven Frej Gert-Inge Persson Inger Molin B. Andersson Arne Lindberg Ralf Hansson Bengt Olsson/ Sven Persson
1978 Birger Olsson Gert-Inge Persson Agne Pettersson B. Andersson Kerstin Cederslätt Sven-Axel Österberg Bengt Olsson
1979 Birger Olsson Gert-Inge Persson Agne Pettersson Sven-Axel Österberg Kerstin Cederslätt B. Andersson Bengt Olsson/ P-O Green

1980-1989

80-talet inleddes på ett förhoppningsfullt sätt. Junioren Peter Brandt debuterade inte bara i A-laget utan även i Skånes distrikslag och som kronan på verket i Svenska pojklandslaget. Även om vi nu inte nådde ända fram i seriespelet så gick det bra i cupen. Vi var med till 5:e omgången där vi fick möta allsvenska Hammarby på Pilevallen. Trots förlust med 2-1 var ABI insatsen mer än godkänd, att 1400 personer (nytt publikrekord) såg matchen får väl ses som en av cupens positiva sidor.


När seriespelet 1981 var avklarat med en 6.e plats som resultat, kom från kommunen ett verkligt glädjebud. En kontorspaviljong vid Medborgarhuset måste flyttas och Fritidskontoret förslog att den skulle placeras som klubbstuga åt ABI på Pilevallen. Kommunen åtog sig att utan kostnad sätta den på plats, medan ABI förband sig att själv svara för arbetet med att ställa byggnaden i ordning, så väl inne som ute. Lördagen den 17 oktober startade jobbet med grundarbete. Med från start och tills bygget var färdigt var Sven och Olle Persson, Ralf Hansson, Sven Arildsson, Bengt Olsson och Lars Linde. Efterhand som jobbet framskred ställde medlemmarna upp. Det var rörläggare, elektriker, målare och snickare och de vars yrkeskunskap inte passade in på jobbet hjälpte till på annat sätt. Efter några hektiska vintermånader kunde vi på våren inviga vår klubbstuga. En mångårig dröm hade gått i uppfyllelse, all verksamheten var samlad på en plats Pilevallen.


Fotbollsåret 1982 statade som vanligt i januari och för andar året i följd höll Jan Oden i tränarpiskan. Som vanligt så var A-lagets vårsäsong av det sämre slaget och de poäng som samlades i ladorna togs på hösten. 20 poäng räckte till en 9:e plats. Damlaget vilka var inne på sitt tredje år spelade i div 5 och belade en mittenplacering.


Värt att nämna är också att Leo Harvigsson tog över ordförande klubban efter Sven-Axel Östergren.


Jan Oden lämnade över tränarsysslan till en gammal bekanting. Bo Nilsson var tillbaka.


Under 1983 hade damfotbollen ökat sin spelarkarder. Nu fanns det inte bara damlag utan även 12- och 14-års flicklag. En av de drivande krafterna här var Sven-Axel Östergren med Sven Arildsson som tränare.


A-laget var med i toppstriden till långt in på hösten men nåde inte ända fram. Under detta år hade vi fint främmande på Pilevallen nämligen Glasgow Rangers. Rangers hade vid detta tillfälle Malmögrabben Robert Prytz i laget. Som väntat kunde ABI inte bjuda skottarna på något större motstånd, Rangers vann med 11-0. En annan ovanlig notering kunde göras under året. Berry Nielsen som debuterade i A-laget 1966 spelade sin 500: e A-lagsmatch. Berry blev alltså den andra efter Rune Johansson som nådde denna anmärkningsvärda milstolpe. Det blev 505 matcher innan Berry satte skorna på hyllan.


Vid starten av 1984 års säsong, vår 19: e i div 3 på raken, fanns en del oklarheter. Laget stod inför en generationsväxling och för tränarna Bosse och Berry blev det tufft att finna en spelstil som klaffade. Det slutade med en 7:e plats i serien.


En jobspost under året var att damfotbollen bröt sig ur och bildade Arlövs FF. Det visade sig ganska oklokt. Efter några år fick verksamheten läggas ned. Vårt 75-års jubileum firades med pompa och ståt på Åkarps Fritidsgård. ABI hade nu lagt två jubileum bakom sig utan att flyttas ned en serie.


Men så kom vårt 20: e säsong i div 3. Nu visade det sig att det relativt nya materialet från fjolåret inte räckte till. När säsongen 1985 var över var vi efter 20 års div 3 spel åter tillbaka i fyran Sista matchen i serien mot Sjöbo förlorades med 3-2, oavgjort hade räckt för nytt kontrakt. Så marginalerna var verkligen små.


Kvar som tränare även 1986 var Bo Nilsson, som gjorde en strong insats tillsammans med grabbarna och omgående tog sig tillbaka till 3: an. Till ny ordförande valdes Per-Olof Holmqvist som tillsammans med resterande styrelse fick ett lägga ner ett stort jobb på att börja sanera ekonomin, som vid detta tillfälle var var mycket ansträngd. Man tog också beslutet att satsa ordentligt på ungdomsverksamheten och ett mål var att ha ett lag i varje åldersgrupp.


Inför 1987 fanns det inga möjligheter att skaffa några dyra nyförvärv, då ekonomin fortfarande var mycket ansträngd. Ny tränare var Thomas Jernberg och tyvärr lyckades ABI inte klara av nytt kontakt utan föll för andra gången på tre år ner i div 4.


Inför 1988 aviserade ett flertal nyckelspelare att dom avsåg att lämna ABI. Detta gjorde hösten och vintern ganska bekymmersam innan vi gjorde klart med en ny tränare i Stefan Rask och innan spelartruppen var spikad. I arbetet att skaffa nya spelare agerade Stefan mycket framgångsrikt, inriktningen var unga hungriga spelare. Från Stefans tidigare arbetsgivare Malmö FF kom bl.a. Mikael Ericson, Ulf Jansson, Peter ”Bamse” Lejongren, Peter Liljeroth, David Bäckman, Virgilio Arroyave, Rachid Zaryouch och en bit in på året även Joachim Thell. Kvar sen tidigare var bl.a. Anders ”Snickarn” Andersson, Thomas Hansson, Jan Strandberg och Leif Sköld. Att vi efter säsongen skulle stå som seriesegrare och därmed vara klara för trean var det väl ingen som trodde och framförallt inte då vi låg längst ner i botten en bra bit in på våren.


Tyvärr drabbades vi en bit in på året av ett stort avbräck då vår nyvalda ordförande Hasse Nilsson meddelade att han inte kunde fullfölja sitt uppdrag. Det var bara för sittande styrelse att kavla upp ärmarna och köra vidare. Arbetet med ungdomssektionen började nu ge frukt och antalet lag och spelare började öka och gjorde så i många år därefter.


1989 är ett år då det hände mycket i Arlövs BI. Föreningen fyllde 80 år, vilket firades med stor jubileumsfest i Åkarps Fritidsgård. Ny ordförande blir Ulf B Ericson. Ungdomsledare och styrelse med respektive åker på utbildningsresa till Jugoslavien. Vårt juniorlag blir första lag i föreningens historia att vinna sin klass i Skånecupen. Reservlaget vinner div 1. Det beslutas att vi skall heltidsanställa Stefan Rask som tränare vilket på denna tid var helt unikt för en förening på vår nivå.


Arlövs BI:s styrelse

År Ordf. V.ordf. Sekr. V.sekr. Kassör Ledamot Ledamot Suppl. Suppl.
1980 Sve-Axel Östergren Gert-Inge Persson Olle Persson Jan-Erik Nilsson Kerstin Cederslätt B. Andersson Bengt Ohlsson
1981 Sven-Axel Östergren Gert-Inge Persson Olle Persson Bengt Ohlsson Göran Fridh B. Andersson Per-Olof Green
1982 Leo Harvigsson Bengt Ohlsson T. Wallenborn Ulf Nielsen O. Andersson Gert-Inge Persson Olle Persson
1983 Leo Harvigsson Bengt Ohlsson Ulf Nielsen Gert-Inge Persson O. Andersson Ralf Hansson K. Lundqvist
1984 Leo Harvigsson Ulf Nielsen Bengt Ohlsson Gert-Inge Persson Leif Andersson Ralf Hansson N-G Göransson
1985 Leo Harvigsson Bengt Ohlsson Ulf Nielsen Gert-Inge Persson Leif Andersson Björn Johansson N-G Göransson
1986 Per-Olof Holmqvist Bengt Ohlsson Johnny Kock Björn Johansson Leif Andersson Gert-Inge Persson Lars-Åke Karlsson K-E hansson Bengt Norling
1987 Per-Olof Holmqvist Björn Johansson Ralf Hansson Gert-Inge Persson Leif Andersson K-E Hansson Lars-Åke Karlsson Kjell Hartvig P-A Norberg
1988 Hans Nilsson/Berry Nielsen Hans Särlöv Ralf Hansson Gert-Inge Persson Leif Andersson Mats Nilsson Stefan Winqvist Bo Nilsson Nils Johansson
1989 Ulf B. Ericson Gert-Inge Persson Ralf Hansson Berry Nielsen Leif Andersson Mats Nilsson Stefan Winqvist Björn Johansson Lars-Inge Nilsson

1990-1999

I april 1990 kom första numret av vår nya klubbtidning, ABI-Bladet ut. 1990 och -91 fortsatte arbetet med att stabilisera ekonomin vilket lyckades bra och vi arbetade också vidare med att utveckla ungdomsverksamheten, som 1991 vuxit till elva lag i seriespel däribland ett flicklag. Vad gäller seniorverksamheten är vi nu ett respekterat div 3 lag vilket gör att en del mycket intressanta spelare söker sig till oss bl.a. Ulf och Henrik Lilius, Jonas Ekberg, Vilner Registre, Mikael Möller och Bjarne Werner. Nämnas bör också att ABI 1990 vann Cup Malmö inomhus för andra året i rad, vilket ingen annan har lyckats med tidigare samt att Gert-Inge Persson ersatte Ulf B Ericson som ordförande.


1991 tog kommunen beslut om att bygga en ny idrottsplats i anslutning till Burlövsbadet, ett arbete som påbörjades för att avslutas och vara klart till vårsäsongen 1993.


1992 blev alltså sista året på Pilevallen och det blev ABI: s mest framgångsrika år i historien.Serieseger i trean efter att i vårserien ha blivit sist. Tur för oss att alla startade med samma förutsättningar inför hösten. Inför sista seriematchen på hösten mot Vellinge var förutsättningarna sådana att vi vid seger skulle bli sämst tvåa och om Veberöd tappade poäng mot IFK Malmö borta skulle vi vinna serien.


Vi slog Vellinge med 1-0 efter mål av Anders ”Snickarn” Andersson och i Malmö blev det oavgjort, 1-1. Arlövs BI stod som seriesegrare och var klara för div 2. Mycket av vändningen kom under sommaren då vi inledde ett fantastiskt cupäventyr. Efter seger mot Osby, Askeröd, Getinge, Kristianstad FF, IFK Trelleborg samt Växjö BK var vi klara för åttondelsfinal mot IFK Uddevalla hemma. Ett problem uppstod då matchen skulle spelas en vardagskväll i oktober och gräsplanen på Pilevallen saknade elljus.Men eftersom detta var sista matchen någonsin på Pilevallen gjordes fantastiaka insatser från både medlemmaroch företag för att flytta strålkastarna från grusplanen till gräset för denn enda match.


Att sedan matchen slutade med seger 5-4 efter sudden death gjorde liksom bara dramatiken fullständig. Arlövs BI var klara för kvartsfinal i Skandiacupen och stod som segrare i Lilla Skandiacupen. Rubrikerna dagen efter var skön läsning för alla ABI supporters. Arbetet:”Från Pilevallen till Wembley”, Sydsvenskan: ”Ett steg närmare Europa”, Skånskan: ”Vilken suverän bragd Arlöv” samt Dagens Nyheter: ”Sensation av Arlöv”. Efter den fantastiska avlutningen på -92 var det med stor entusiasm vi gick in i 1993 då flytten till vår nya idrottsplats, Kronetorpsvallen, var avklarad.


Efter en svår seriepremiär (förlust borta med 0-4 mot Karlshamn) var det dags för kvartsfinalen borta mor div 1 laget IFK Eskilstuna. I denna match gjorde vårt stolta lag en fantastisk insats och pressade motståndarna enda till straffar efter 1-1 vid full tid och efter förlängning. Till slut fick vi dock ge oss. I serien var det tungt under hela året. Inför sista höstmatchen var ABI tvungna att vinna över de redan klara seriesegrarna Karlskrona AIF för att få kvala för att hålla oss kvar. Efter en mycket bra start lyckades vi vinna med 3-2. I kvalspelet var det tufft och inför sista matchen hemma mot Växjö var vi tvingade att vinna för att klara oss kvar i div 2, men det blev förlust med 2-1.


Stefan Rask slutade som tränare efter sex fantastiska år, men fanns kvar som manager. Annat som är värt att nämna från 1993 var att vi var med om att sätta världsrekord på Burlövs Center genom att skapa världens största julbord och vi hamnade därmed i Guiness Book of Records. Detta år startade den fortfarande växande ungdomsverksamheten också en fortfarande pågående tradition nämligen ett sommarläger i Hörrs Nygård utanför Sjöbo. 1994 presenterade ABI en ny tränare, Deval Eminovski. Deval med erfarenhet från både MFF: s damer och dess ungdomsverksamhet var ett spännande namn. Men tyvärr fungerade inte kemin mellan Deval och spelarna, med dåligt resultat som följd och efter diskussioner mellan parterna beslutades att Deval skulle lämna till förmån för Stefan Rask igen. Stefan och spelarna svarade för en bragd när man under hösten förlorade endast en match och därmed räddade kontraktet. Inomhus fortsatte det fina spelet och vi vann Cup Malmö återigen samt Hässleholms-cupen.


Vidare arrangerade ABI EM-kvalmatch för juniorer mellan Sverige och Irland då det slogs publikrekord för Kronetorpsvallen 1 216 betalande. ABI startade även Bertil Göranssons Träningscup för P9 – P12 som ett fortsatt samarbete mellan klubbarna som samarbetade under Fotbolls EM-92, Husie IF, Kirsebergs IF, Kulladals FF och Arlövs BI.


Ungdomsverksamheten fortsätter att fungera bra och för första gången på tio år har vi ett juniorlag i seriespel. Hösten 1994 startar ABI ett aktiebolag, Arlövs Hotell AB, som tog över gamla Scandic Hotell i Arlöv. Det var tanken att hotellverksamhet i kombination med träningslägerverksamhet skulle generera intäkter till fotbollen, men tyvärr blev det inte så utan 1996 försattes bolaget i konkurs.


1995 startade med interna stridigheter i styrelsen vilket resulterade i att sittande styrelse lämnade sina platser vid ett extra årsmöte i maj. Ny ordförande blev Björn Johansson.


1995 och 1996 var vi ett stabilt div 3 lag med en 4: e och 6: e plats. 1995 vann ABI Cup Malmö för andra året i rad och för fjärde gången på sju år, vilket visar vilket duktigt innefotbollslag ABI var vid denna tid. 1996 slutade Stefan Rask åter igen som tränare för att fortsätta sin tränarkarriär i Bunkeflo IF. Anställningen på kansliet fortsatte fram till halvårsskiftet 1998 och därmed avlutades en av de absolut mest framgångsrika epokerna i ABI: s långa historia.


1996 blir det också äntligen klart med att ABI tar över drift och skötsel av Kronetorpsvallen.


1997 tar Michele Liuzzi över huvudansvaret för seniorerna efter att under två år varit assisterande. Förutsättningarna var kanske inte de bästa då ett stort antal spelare lämnade och styrelsen tagit beslutet att inte ge sig in i den dyra värvningskarusellen, utan att satsa på egna unga förmågor. Med facit i hand kan man konstatera att det blev för tufft. När truppen bestod av tio spelare under tjugo år så blev det tunt och tyvärr var vi tillbaka i fyran igen.


Inför 1998 fortsatte vi satsningen på egna produkter och i linje med detta blev Sven Olofsson tränare. Under våren lyckades inte spelet så efter våren bad Sven att slippa huvudansvaret för seniorerna. Anders ”Puskas” Ljungberg tog över men lyckades tyvärr inte bryta den negativa trenden utan vi var plötsligt i femman 1999. En viss framgång fick vi dock, då vi vann div 2 i inneturneringen Xerox Cup. Då var vi framme vid jubileumsåret 1999. Ander Ljungberg fortsatte som tränare. Efter en mycket stark höst klara vi en 2:a plats i serien, vilket gav möjlighet till div 4 spel via kval. Tyvärr lyckades vi inte utan i en direktavgörande kvalmatch mot Sösdala borta förlorade vi med 2-4 och fortsatt div 5 spel.


Arlövs BI:s styrelse

År Ordf. V.ordf. Sekr. V.sekr. Kassör Ledamot Ledamot Suppl. Suppl.
1990 Ulf B Ericson Gert-Inge Persson Ralf Hansson Berry Nielsen Leif Andersson Mats Nilsson Lars-Inge Nilsson Björn Johansson
1991 Gert-Inge Persson Björn Johansson Ralf Hansson Berry Nielsen Leif Andersson Mats Nilsson Lars- Inge Nilsson Jan Gustafsson
1992 Gert-Inge Persson Björn Johansson Ralf Hansson Berry Nielsen Leif Andersson Christer Hansson Göran Jönsson Sven-Erik Rosberg Annica Olofsson
1993 Gert-Inge Persson Björn Johansson Christer Hansson Sven-Erik Rosberg Leif Andersson Stefan Hedetoft Torbjörn Möller
1994 Gert-Inge Persson Björn Johansson Christer Hansson Sven-Erik Rosberg Leif Andersson Stefan Hedetoft Stefan Pedersen
1995 Björn Johansson Christer Hansson Mikael Ericsson Mikael Palmkvist
1996 Björn Johansson Christer Hansson Christer Hansson Mikael Ericsson Mikael Palmkvist Åke Månsson
1997 Björn Johansson Christer Hansson Christer Hansson Mikael Ericsson Mikael Palmkvist Mats Nilsson
1998 Björn Johansson Christer Hansson Alf -Göran Persson Mats Nilsson Mikael Palmkvist Mats Borg
1999 Björn Johansson Christer Hansson Alf Göran Persson Mikael Palmkvist Mats Nilsson Mats Borg Bo Sandell

2000-2009

När vi gick in i det nya millenniet var vårt seniorlag kvar i div 5 efter den snöpliga förlusten i Sösdala. En ny tränarkonstellation fick ta över där tidigare hjälptränare Pero Herceg fick huvudansvaret med hjälp av Sven Olofsson och en återvändande spelare, som under 90-talet tillhört våra absolut mest värdefulla och uppskattade; Ulf Jansson. Efter en bra genomförd säsong stod vi som seriesegrare och var därmed tillbaka i div 4.


Ungdomssektionen fortsätter att öka antalsmässigt och lagen börjar visa framfötterna i serie- och cupspelet, vilket är ett bra kvitto på vår goda kvalité inom ungdomsfotbollen. Inför år 2000 lyckades vi knyta upp Burlövs Bostäder som ny huvudsponsor tillsammans med vår sen många år tillbaka trogna huvudsponsor Danisco Sugar.


2001
och tillbaka i div 4 och samma tränartrojka Pero Herceg/Sven Olofsson/Ulf Jansson. Men tyvärr föll vi på mållinjen och förlorade div 4 statusen i ett direkt avgörande kvalspel mot Borstahusen efter en höst som nästan liknade gamla tider då ABI alltid reparerade dåliga vårar. För att hänga med i utvecklingen satsade ABI under 2001 på att använda Internet mer och mer för att informerad våra medlemmar och andra intresserade via ABI:s hemsida.


Inför 2002 var det byte på ordförande posten, Björn Johansson lämnade över till Mats Nilsson efter 15 år i styrelsen varav 7 år som ordförande. Ulf Jansson tog över huvudansvaret med Bjarne Werner som assisterande för seniorerna. Efter en bra vår var förhoppningarna stora att vi skulle lyckas att ta oss tillbaka till div 4. Men efter en mindre lyckad höst blev det fortsatt spel i div 5.


2003
började med en stor förlust för oss då Björn Johansson efter en tid sjukdom avled i januari. Minnet av Björn kommer att leva vidare bl.a. genom den fond som bildades. 2003 var en repris på 2002 när det gällde styrelseledamöter och fotbollen, så fortsatt div 5 spel.


2004
var en repris på 2003 fotbollsmässigt samma ledare, bra vår en sämre höst och fortsatt spel i div 5 2005. Under året sökte vi också en del bidrag från Handslaget för att genomföra projekt i samarbete med bl.a skolan. I slutet på året beslutade vi också att under 2005 genomföra en föreningsutveckling i samarbete med Skånes FF, där alla inblandade ledare/funktionärer skall gemensamt skapa ett dokument som visar ABI:s verksamhet.


2005
var ett riktigt tufft år för vårt representationslag, där kontraktet för fortsatt div. 5 spel inte säkrades förrän i näst sista omgången. Framgång var det däremot för B-laget som vann div. 2 och P90 som kvalificerade sig för pojkallsvenskan efter kvalspel. Detta blev en av flera bidragande orsaker till en förändrad organisation av fotbollen från 16 år och uppåt sjösattes.

Handslagsprojekten med bl.a. samarbetet med skolan fortsatte under året och föreningsutvecklingen startade under året och fortsatte under hela året för att förhoppningsvis avslutas under 2006, då ett dokument över ABI:s verksamhet kommer att presenteras.


2006
var året då vi efter 5 år i div 5 åter tog steget tillbaka till div 4 efter en direkt avgörande sista match hemma mot Hardeberga BK. Ungdomsfotbollen fortsatte all öka antalsmässigt.


Efter 4 år på posten som ordförande lämnade Mats Nilsson över klubban till Bo Sandell.


Samarbetet med skolan via Handslaget fortsatte under året, och även föreningsutvecklingen som skall mynna ut i ett levande föreningsdokument fortsatte.


2007
var ett turbulent år. Efter en tung vår med tränarbyte, Ulf Jansson lämnade efter 5 år och Åke Andersson tillträde, och spelaravhopp blev det respass tillbaka till div 5 för vårt representationslag. Tyvärr var det alldeles för många spelare som var illojala mot medspelare, ledare och föreningen i stället för att rannsaka sig själv och göra sitt bästa. Detta hade en tendens att även sprida sig till ungdomsfotbollen. Efter att föreningen klargjort vad som gäller har det lugnat ner sig och vi kan se framtiden an.


Samarbetet med skolan via Idrottslyftet fortsatte under året, och även föreningsutvecklingen som skall mynna ut i ett levande föreningsdokument ”Bygga Broar” fortsatte.


2008
valdes Jolanta Monsert till ny ordförande, första kvinnliga ordförande i ABI historia.


Spelaravhoppen fortsatte efter säsongen 2007 och när säsongen började var det en seniortrupp som bestod av i huvudsak spelare födda 1990 (18 år). Med detta i åtanke gjorde killarna en strong insats även om det blev degradering till div. 6.


Efter flera års jobb slutfördes föreningsdokumentet ”Bygga Broar” och distribuerades till ledare, funktionärer, huvudsponsorer m.fl.


Samarbetet med skolorna via idrottslyftet fortsatte under året.


2009
, Arlövs BI fyller 100 år

Jubileumsåret blev ett år fullt med arrangemang för både unga och gamla ABI:are.
11:e april hade A-laget seriepremiär och var skrudade i ABI:s matchdräkt från 1909, grön/svart randig tröja, svarta byxor och strumpor samt original klubbmärket för att hedra ABI födelse.
30:e maj började firandet med en heldag på Kronetorpsvallen för alla aktiva medlemmar, med fotbollspel och diverse andra aktiviteter.


14:e oktober arrangerades ”öppet hus” i klubbstugan för alla som ville fira vår födelsedag. Samtidigt släpptes jubileumsboken.
21 oktober arrangerades en historiekväll på Arlövs bibliotek för alla intresserade med temat och utställningen ”100 år av kamratskap och gemenskap.
7 november avslutades firandet med en stor jubileumsfest på Arlövs Teater, med pris- och utmärkelseutdelning och dans till levande musik.


Seniorerna gav föreningen den bästa jubileumspresenten genom att klara avancemang till div. 5. Chris Krsmanovic tog över efter Åke men lämnade sedan under sommaren då Marjan Egumenovski blev huvudansvarig
Ungdomsfotbollen fortsätter att utvecklas och nu har efter flera års tufft arbete flickfotbollen också fått fäste i vår förening.


Under året har det förts diskussioner med kommunen angående framtida drift och skötsel av Kronetorpsvallen. Detta har inneburit att avtalet är uppsagt och meningen är att ett nytt avtal skall presenteras av kommunen under våren 2010.


Arlövs BI:s styrelse

År Ordf. V.ordf. Sekr. Ledamot Ledamot Suppl. Suppl.
2000 B. Johansson O. Andersson C. Hansson M. Nilsson M. Palmkvist M. Borg B. Sandell
2001 B. Johansson M. Nilsson C. Hansson M. Borg M. Göransson C. Rojas
2002 M. Nilsson M. Borg C. Hansson S. Olofsson M. Göransson P. Leijon B. Sandell
2003 M. Nilsson M. Borg C. Hansson S. Olofsson M. Göransson P.Leijon B. Sandell/M. Palmkvist
2004 M. Nilsson M. Borg C. Hansson S. Olofsson M. Göransson P. Leijon B. Sandell
2005 M. Nilsson M. Borg C. Hansson S. Olofsson B. Sandell P. Leijon J. Monsert
2006 B. Sandell M. Borg C. Hansson S. Olofsson P. Leijon J. Monsert Vakant
2007 B. Sandell M. Borg C. Hansson S. Olofsson P. Leijon J. Monsert R. Persson
2008 J. Monsert M. Borg C. Hansson S. Olofsson R. Persson A. Svensson K.Larsson
2009 J. Monsert R.Persson C. Hansson S. Olofsson A. Svensson L, Angel K. Larsson

2010-2019

2010
Jolanta Monsert fortsatte som ordförande. Styrelsen har lagt ner mycket tid på att få till ett nytt avtal gällande Kronetorpsvallen. Dock har kommunen inte klarat av sina interna avtal vilket gjort att ABÌ fortsatt ha drift och skötsel av Kronetorpsvallen.


Styrelse har också jobbat med att förbättra föreningsverksamheten vilket kommer att resultera i en ny organisation som kommer att presenteras i början av nästa år. Inom idrottslyftet försatte AB:s arbete med ”lunchfotboll” på Svenshög-, Humlemad- och Tågarpskolan.


Efter att i flera år haft Bareko Sport och Umbro som våra materialleverantörer bytta vi inför 2010 till Team Sportia och Stanno.


Även i år blev det tränarbyte Marjan lämnade inför sommaruppehållet och Mats Magnusson tog över med Stefan Hoeing som hjälp. Efter säsongen tog Stefan Hoeing över huvudansvaret.
Div.5 statusen 2011 fixades via kval mot Gärsnäs AIS i två matcher, borta 2-1 och hemma 2-0.

 

2011
Styrelse har under större delen av året genomgått en utbildning i föreningslära, vilket var lyckat då styrelsen nu har betydligt mer kunskap i föreningsverksamheten.
Den nya organisationen infördes på årsmötet. Största nyheten är att ABI nu har en verksamhetsansvarig direkt under styrelsen, som skall se till att styrelsens riktlinjer följs.
Turerna runt Kronetorpsvalle fortsatte under året utan att komma till något nytt avtal. Men Kommunen har bestämt att drift och skötsel skall skötas av Kultur och Fritid fr.o.m. 1/1 2012. Vad vår roll blir är oklart.


Lunchfotbollen på skolorna fortsatte under året men tyvärr finns inte möjligheterna till en fortsättning 2012.


Målsättningen för representationslaget var att klar en div.5 plats utan kval. Vilket man klarade efter en riktigt bra höst under Stefan Hoeings ledning.

 

2012
Ett turbulent år men en hel del ledarkonflikter som resulterat i att F97 splittrades under hösten och att P02 bröt sig ur och bildade en ny förening FC Burlöv. P95 splittrades också efter säsongen efter att ledarna framförde felaktiv information till spelarna och föräldrarna att föreningen avsåg att upplösa lagen. Vilket aldrig var aktuellt utan spelarna erbjöds att tillhöra vår seniortrupp då truppen var för liten för att kvala till juniorallsvenskan.


Målsättning för vårt representationslag var att befästa div 5 platsen vilket man gjorde.


Turerna runt Kronetorpsvallen har fortsatt även om den senaste presentationen av kommunens Framtidsplan ger lite indikationer att man har tankar, visioner och planer men det ligger nog flera år fram i tiden.


Första revideringen av styrdokument Bygga Broar blev klart under året.


2013

Tyvärr klarade inte våra herrseniorer under Stefan Hoeings ledning att bibehålla div 5 status utan det blir att ta

nya tag i div 6 2014. Ungdomsfotbollen har sett bra ut under året, där speciellt fotbollsskolan och flickfotbollen

ökar i antal. Under hösten började det också bli intresse att starta ett damlag inför 2014.

 

Frågan om vad som skall hända med Kronetorpsvallen har inte klarna under året utan det ser ut att bli en seg
fråga.

 

Vi blev antagna till Spelarutbildning via Svenska FF/Skånes FF och Skåneidrotten, en utbildning som sträcker sig
från spelare/ledare till styrelsen.

Arbetet med en light variant av Bygga Broar på flera språk för att delas ut till samtliga spelare och ledare
påbörjades.

 

Gunnar Carlsson tilldelades utmärkelsen hedersmedlemskap i föreningen och Jolanta Monsert valdes för

ytterligare en tvåårs period till ordförande på årsmötet.

 

2014

Arlövs BI fyller 105 år och det firas med en fest på Arlövs Teater efter säsongen. En välbesökt och trevlig

tillställning där flera utmärkelser utdelades. Roland Grönvall tilldelades Björn Johanssons minnesfonds armbandsur och Christer Hansson tilldelades ett armbandsur för mångårigt engagemang i ABI samt Jolanta Monsert och

Roland Grönvall tilldelades ABI:s guldnål

 

Fotbollsmässigt var ett bra år för ungdomsfotbollen där framför allt fotbollsskolan och flickfotbollen ökar.

Herrseniorerna klara kontraktet för fortsatt spel i div 6, en godkänd prestation då flertalet av spelarna inte hade

spelat seriefotboll tidige egentligen var juniorer.

Damseniorerna lyckades med att etablera sig i damfotbollens div 4.

 

Inget nytt vad det gäller Kronetorpsvallen hände under året.

 

Utbildningen i Skånes FF och Skåneidrotten regi har fortgått under året liksom att färdigställa Bygga Broar light.

Under två dagar var ledarna med respektive i Landskrona för att öka gemenskapen men även i grupparbete

diskutera olika frågeställning gällande Arlövs BI.

 

25 % av biljettintäkterna vid herrseniorernas hemmamatcher skänktes till Barncancerfonden.


Arlövs BI:s styrelse


 År Ordf.  V.Ordf.
 Leadamot Suppl-
 2010 Jolanta Monsert Roger Persson Sven Olofsson
Luis Angel
Annika Berlin Svensson
 Patrik Leijon
Timor Timmerhed
Sebastian Olofsson
 2011 Jolanta Monsert Mats NilssonAnnika Berlin Svensson
Bjarne Werner
Karl Fredrik Hjertberg
Marko Obradovic
Linda Håkansson
 2012 Jolanta Monsert Mats Nilsson Annika Berlin Svensson
Bjarne Werner
Karl Fredrik Hjertberg
Linda Håkansson
Vakant
 2013 Jolanta Monsert Mats Nilsson Annika Berlin Svensson
Bjarne Werner
Karl Fredrik Hjertberg
Linda Håkansson
Dennis Svensson
 2014 Jolanta Monsert Mats NilssonAnnika Berlin Svensson
Linda Håkansson
Karl Fredrik Hjertberg
Dennis Svensson
Mathias Johansson
 2015 Jolanta Monsert Mats NilssonAnnika Berlin Svensson
Linda Håkansson
Karl Fredrik Hjertberg
Dennis Svensson
Mathias Johansson
























 
Huvudsponsor
 
Sponsorer
Everysport Herr, Div 6 , Skåne Sydvästra A
 
Svenska Spel
Sponsorhuset